Tuesday, February 19, 2019

Türkçe dersine nasıl çalışılır


Türkçe dersi ilkokuldan başlayan ve eğitim hayatı süresince her zaman peşimizde olacak olan çok önemli bir derstir. Türkçe'yi iyi kullanamayan, Türkçe derslerini sevmeyen hiçbir öğrenci gerek okul hayatında gerekse yaşamında başarılı olması söz konusu değildir. Bu yüzden Türkçe dersi çok ama çok önemlidir. Türkçe dersini öncelikle sevmeyiz, severek işe başlamalıyız. İyi bir üniversite iyi bir kariyer hedefi için her zaman Türkçe karşımızda olacaktır. Eğer biz bu dersi seversek ve konuları anlarsak, bu durum zor bir süreçten eğlenceli bir hale dönüşecektir. Bu bağlamda Türkçe dersi sayısal, sözel, eşit ağırlık grupları için en önemli dersler arasında yer alır. Türkçe sorularından net yapmadan üniversiteyi kazanmak da mümkün değildir.

Sınavlarda genellikle soruların yüzde %75i paragraf geri kalan %25 liki kısmı ise dil bilgisi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Paragraf sorularına çalışırken bol bol deneme çözmekten başka seçenek yokken, dil bilgisi için konuları iyice anlamamız şarttır. Dil bilgisi konularına çalışırken önemli olan yerler hakkında notlar almak, test çözerken takıldığınız yerlerde bu notlardan faydalanmak size büyük fayda sağlayabilir.

Paragraf sorularının üstesinden gelmek için düzenli kitap okuyan arkadaşlar daha fazla şanslı sayılabilir. Çünkü paragraf sorularının doğru şekilde çözebilmek için bolca kitap okumak gerekmektedir.

Paragraf sorularını çözerken ilk önce yapmanız gereken süre tutmadan soru çözmektir.  Önce süre tutmadan bol bol test çözün, ardından konuyu iyice kavradığınızı düşündüğünüz noktada artık süre tutarak soru çözmeye başlayabilirsiniz. İlk başta süresiz paragraf soruları çözmek sizi daha fazla cezbedecektir. Çünkü süre tutarsanız süreyi yetiştirmek için hızlı hızlı soru çözeceğinizden yanlışlarınız fazla çıkacak, bu da sizin Türkçe’ye olan ilginizi azaltacak ve demoralize olacaksınızdır.

Paragraf Sorusu Çözerken

-Kendi yorumlarınızı katmadan soruyu çözmelisiniz, çünkü soruyu soran kişinin yorumunu sizden istemektedirler. En çok yanlış yapılan şeylerin başında bu vardır, çünkü biz genellikle kendi yorumumuzu katarak çözeriz bu da yanlış işaretlemeye meğil verir.
-Paragraf sorularını çözerken yargı cümlelerine çok dikkat etmek gerekmektedir. Hatta cümlelerin altını çizin, gözünüzden kaçma ihtimali en aza inecektir.

Sorularınızı çözerken süreyi iyi ayarlamanız gerekmektedir. Süre sınavda özellikle büyük önem taşımaktadır. Sınavda kaygılarınız olacağı için, süreyi ayarlama noktasında hata yapmamak için evde deneme çözerken her zaman belirtilen süreden 15 dakika kadar önce bitirmeniz gerekiyor. Çünkü yapılan araştırmalar ev ortamında yani rahat bir ortamda deneme yapmak ile sınav ortamında deneme yapmak arasında fark olduğunu göstermiştir. Evde en az 10 dakika erken bitirirseniz sınavda süreyi tam olarak yetiştirebilirsiniz. Sınavlarda genellikle öğrenciler panikleyip soruları birkaç kez okuduğu gözlemlenmiştir.

No comments:

Post a Comment